Tuesday, April 19, 2011

Cerita Shopping

Ari tu tgh drive balik umah, tetiba terpikir, nak2 ternmpk bgnn Jusco, aku terasa cam ishhhhhhh lamanya tak ke situ. And baru aku sedar, dah berbulan aku tak pi shopping. Bukan langsung tak pi kedai, ada la masuk Giant semua tu, tp masuk skdr utk beli brg2 dapur, umah dan mknn aje. Utk beli selain tu, rsnya dah lama kot. Last bila yek?? Aku ni kalau masuk mall kalau stkt nak masuk sajer2, tanpa arah, tanpa tujuan...blh aku tertido dlm mall tu kebosanan (kecuali aku jumpa kedai buku). Sbb tu kalau aku takder target apa yg aku nak buat kalau gi mall, baik la aku masuk bilik...tidoooooo lagi bagus.

Aku ni sbnrnya bukan kaki shopping pun. Mujur ofis aku ni benarkan pakai jeans dan shirt. Kalau tak, mampus la aku dok pakai baju sama every day. Bab2 baju ni, aku pi keje byk pakai t-shirt muslimah ngan suar jer. Tu pun baju yg aku beli bila akak aku ambik stok. Kalau berbulan2 dia tak mai umah aku, maknanya berbulan2 gak ler aku mmg takder baju baru. Kkdg kalau dia dtg pun, bukan aku beli pun. Skdr tgk jer kalau takder warna atau pattern yg aku berkenan.

Bab2 baju ni, mungkin dah biasa masa kecik2 dulu, sthn sekali jer pun dpt baju baru. Tu pun masa raya pose, dpt spsg. Baju2 lain, baju2 harian adalah hasil derma dari pakcik makcik, sepupu sepapat. Pakai hak org2 tak mo dah. Kalau sekali sekala pi umah pakcik aku, derang ada la belikan baju baru selai, dan selebihnya dia suh wat balik baju anak2 derang.

Sampai aku keje skrg ni pun, aku bukannya jenis suka membeli baju pun. Utk raya pun, kkdg just ambik syarat jer. Bosan org dok tanya, dah beli baju ke utk raya. Standard aku beli la spsg utk raya (tak pernah lagi beli lbh dari spsg. Pernah gak ler thn bila ntah, aku tak beli pun baju utk ry. Pakai je baju2 thn2 sblmnya. Lagipun aku jarang pakai baju kurung gi keje. So still baru la kan kononnya.

Blh dikatakan dlm sthn, 2,3 helai je kot baju yg aku beli. Kalau seluar gi keje tu, ada la kot selai utk 2 thn. Mana taknya, aku ni jenis kalau dah ada suar warna tu, kenapa perlu aku beli warna yg sama byk2? So standard aku ada, suar hitam, coklat, kelabu, putih, biru (jeans). Cuma ada sekali tu, konon nak try la cam org lain, so aku beli hitam bbrp helai. So cukupla kan utk aku gi keje ari2 sampai suar2 tu hancus..

Kalau kasut pun sama gakler.. Selagi aku leh pakai kasut tu, ko jgn harap la nak beli yg lain. Tunggu sampai betul2 tak leh guna, baru beli lain. Tu pun sayang nak buang... ntah apa2 kan?

Tp kalau selipar cenggini, aku masih nak pakai.........agak2 org kata kedekut ker apa yek?

Satu putus, aku dah sambung ngan wire tu. Dan ari tu sblh plak putus, tak bersambung2 pun. Bila ntah nak gi beli selipar br

5 comments:

akuatik said...

tak sakit ke celah jari dgn wayar tu?

plug2pin said...

x sakit pun...lgpn pakai time nk ke toilet utk ambik wuduk je pun. dh 3 thn kot usia dia..huhu

akuatik said...

ooo..ingatkan pakai gi jenjalan..

lay D kro Nique said...

deng

i need selipar too
(selipar asadi ku telah dijadikan selipar dapor)

plug2pin said...

mantan: dulu beli 2 pasang yg sama, cuma kaler jer lain. Satu utk jejalan, satu utk letak kat ofis. Yg jejalan tu putus dulu, baru yg ni. Yg ni sblm putus ada gak ler guna sampai ke cafe, tp dlm area ofis jelah. Dah putus ni, segan la..hehehe



layd: i need 2 selipar daa...selipar jejln pun dah haus dh kat tapak kaki. tunggu masa nak berlubang jer