Tuesday, April 12, 2011

Cerita Kabel

Smlm aku buat keje. Sambung benda alah tu dan connect board tu dgn computer guna serial port. Utk sambung serial port tu ke board, aku guna MAX232 nyer board.

Bila dah siap compile dan programkan ke board, aku test la kan output dia. Tp ni yg kuar:





Kuar cacing. Aku baca dah ala2 cam citer Twilight plak. Padahal satu pun huruf di atas tu bukan output dia. Aku reset banyak kali, ala2 Twilight gak yg kuar. Mana ntah dia ambik perkataan tu semua.

Aku igtkan aku nyer USART yg ada problem. So minta tlg hardware enginner checkkan (padahal aku dah check, seem tak der problem pun). Dia kata semua ok. 

Aku pikir2 blk.... so mungkin board MAX232 kot. So aku pinjam kawan aku nyer dan test. Yesssss....mmg betul pun. Elok jer kuar output dia. Maknanya USART tu ok.

Aku test lagi sekali aku nyer MAX232 board. Kuar cacing lagi. So aku minta tlg technician tukarkan IC board2 MAX232 yg rosak ari tu. Dia siap igtkn aku, make sure jgn silap pasang lagi, IC MAX232 dah abis dah. Tu jer yg last. Ala..bukan salah aku pun board tu terbkr. Org lain yg silap sambung. Tp dakper, remind aku gak. 

So bila technician tu bg aku board br tu, aku test. Still cam ada problem. Xder output plak kali ni. Ishhh tak puas hati aku. So aku pinjam kabel yg sambung ke MAX232 nyer board tu, dan pasang kat aku nyer board. Eh, elok jer. So maknanya kabel tu yg problem.

Aku cari bahan utk buat kabel baru. Dah lama tak main ngan solder. Sbnrnya blh jer aku suh technician tu buatkan. Tp cam tak syok la kalau minta tlg, org kerutkan muka. So baik kita buat sendiri.

Kebetulan kat lab ada kawan yg tgh rajin, so dia tlg cutkan wire tu nyer hujung. Sbnrnya cutter masa tu tak jumpa (masing2 simpan kat tmpt masing..heheheh). Member ni jumpa gunting, so dia suh guna gunting. Aku risau takut tergunting jer wire tu. Tu yg dia offer tu. Tp akhirnya minta gak aku ambikkan cutter. Hehehe

Dah dibuang hujungnya. Ready to solder


Dah solder ngan connecter (aku lupa apa nama benda alah ni..suka2 aku jer panggil connecter). Nanti leh masukkan dlm benda hitam tu

Patutnya hujung td tu ada dia nyer tool utk clamp dia...tp sbb aku tak jumpa, aku guna jer long nose ni. Asalkan dpt masuk dlm benda alah hitam tu pun ok laaa

Dua2 hujung dah settle so ready to sambung keje

Thanks to Mr Solder

Aku blk semula cubicle aku. Dan test... walllaaaaaaaaa...jadikkkkkkk


So...sila sambung keje anda...sekian, terima kasihhh


2 comments:

Rin said...

hah... solder? laki aku selalu buat tu kat ofis ni haaa... aku le rajin menengoknya... tak paham aku hehehehe
siap pengepit clamp tu...

memang bukan bidang aku la.. hehehehe

plug2pin said...

kitaorg mmg ada set tools setiap org... tp biasa la, mn ntah ilang..berterabur...ada yg pinjam wat blk umah lah..hahahaha