Wednesday, October 26, 2011

Room – Emma Donoghue

Novel ni berdasarkan pada perspektif seorg budak yang bernama Jack.

Citer ni start dgn this little boy, named Jack, sambut birthday dia yg ke 5 kat sebuah bilik kecil yang dia panggil Room. Jack membesar kat bilik tu bersama ngan mak dia yang dia panggil Ma.

Citer ni penulis dpt idea dari kes Fritz tu (kes bapak kurung anak dia kat bawah tanah, rape anak dia sampai ada anak luar nikah tu). So novel ni kisah Ma tu diculik oleh sorang laki yg Jack panggil sbg Old Nick masa Ma ni berumur 19 thn masa dia balik dari sekolah kalau tak silap (tetiba blh lupa plak…memory zaman dulu maaaa)

So Ma ni terkurung selama 7 thn kat dalam bilik tu, dirogol oleh penculik dia tu sampai melahirkan 2 org anak. First baby, girl…meninggal masa nak beranak sbb terbelit ngan tali pusatnya. Old Nick tanam kat backyard umah dia. Dan 2nd child adalah Jack.

Jack ni membesar dlm bilik kecik tu dan spjg 5 thn, mak dia tak bg Old Nick sentuh dan jumpa dia. Setiap kali Old Nick dtg bilik tu, Jack akan dok dlm wardrobe.

Bagi Jack, Room tu lah dunia dia. Dan apa yg ada kat TV tu (mujur ada tv kecik dlm bilik tu)  adalah tak real. Benda2 yg ada dlm Room je benda2 real. Dan luar Room adalah Outside, ala2 outspace gitu.

Spjg dok dlm bilik tu, mak dia ajar dia macam2. So dia cam cerdik la sikit. Bila dia dah umur 5 thn ni, mak dia tetiba reveal kat dia yg sbnrnya dunia masih luas kat luar sana. So dia cam blur sikit dan susah nak percaya sbb selama ni bg dia Room tu lah dunia dia.

Mak dia feels that its enough for both of them stucked in that Room. So dia buat plan agar Jack dpt kuar dari Room tu dan selamatkan both of them. Plan dia adalah dgn pura2 ckp kat Old Nick yg Jack dah mati and need to bury him somewhere.

Its not easy utk Jack phmkan instruction mak dia sbbnya dia tak th dunia luar camner. Mak dia terpaksa explain kat dia step2 yg perlu dia buat.

Plan mak dia, balut Jack dlm Rug, konon Jack mati, then Old Nick akan letakkan Jack yg digulungkan dlm Rug tu kat blkg truck. Dan bila truck start bergerak, Jack kena cepat2 kuar dari Rug, then tunggu bila truck tu berhenti, cepat2 lari dan cari org yg seperti dia dan suh org panggil Police.

Plan tu berjaya walaupun pada mulanya hampir menemui kegagalan. Dan akhirnya mereka berdua berjaya diselamatkan oleh polis.

Cerita pasal derang tersebar kat media semua dan benda tu sbnrnya memberi tekanan pada dia dan Ma. Mak dan ayah Ma rupanya telah terpisah sejak kehilangan Ma sbb derang igtkn Ma dah mati dan menjadi satu issue bg mereka.

Pelbagai pihak terutama Dr dan famili Ma yg berusaha menolong Jack and Ma menjalani kehidupan luar dari Room. Dan sesuatu yg amat susah utk diterangkan pada Jack tentang dunia luar ni. Cabaran utk mereka dan Jack utk memahami setiap perkara.

Utk lebih lanjut….sila baca….hehehehe

Citer ni best la bagi aku. Dan setiap description tu, kita cam dpt fhm la camner Jack ni deal ngan kehidupan baru dia. Its nice novel….

2 comments:

layd said...

mcm interesting.. nanti i look for the ebook

plug2pin said...

sila carik yek...bg aku best gak