Monday, April 18, 2011

Cerita Jumaat Lepas

Jumaat ari tu aku dpt bljr dua benda:

1. Menjahit
Aku join kelas jahitan yg dianjurkan oleh Kelab Sukan ofis aku. Kelas derang buat time lunch tu. Mkn provided, tp byr hanya RM10 utk satu session, tp make sure anda adalah ahli yg membyr yuran sbyk RM24 sethn. So berbaloi la kan?

Sbnrnya aku dah lama ada benda alah ni.


Korang mesti tahu kan apa benda dlm tu kan? Tgk jenama pun dah tahu kan? So benda alah ni aku beli sempena birthday aku. Tiap2 thn gitulah...sendiri beli hadiah. Nak tunggu org bg hadiah, nan adoooo... Sapa la yg nak bg hadiah birthday kat aku kan? So every year, aku beli la something to myself. Standard biasa, beli jer, guna ke tak, blkg kira. Yang penting, ada hadiah...hehehe

Mmg dah lama teringin nak bljr menjahit, tp asyik la fail. Tgn aku mmg fail pun, kerassss..Nak menjahit guna jarum biasa, jahit lurus pun terketar2, terkekok2. Faillll...

So masa beli mesin jahit ni, aduhaiiiii beria2. Terus pi kedai, tawar menawar ngan tokey tu, beli yg paling murah je pun. Beli yg mahal2 tp tak guna, rugi gak kan? So aku ambik yg murah. Settle beli, dan2 tu gak aku gi kedai jual brg2 jahit, beli brg2 keperluan. Padahal menjahit satu pun tak reti. Balik jer rumah, aku carik kain compeng (betul ke eja?), dan aku potong, buat empat segi sama. Konon nanti nak sambung2 dan buat apa2 like sarung bantal. Sekali tu dia, potong pun senget benget, settle satu sarung bantal bodoh, terus aku simpan semua barang tu sampai la ni. Huhuhu

Aku hanya bukak mesin tu utk jahitan lurus biasa jer. Tu pun sbb mls nak jahit guna tgn. Mesin ni kakak aku je pun guna kalau dia mai umah aku. Masa ni la kkdg adik2 laki aku minta tlg jahitkan apa yg patut. Maklumlah kakak dia yg tukang beli mesin tu mn reti menjahit pun.

Dulu siap beli kain konon nak bljr buat baju kurung guna buku. Tp sampai sudah buku pun tak beli, kain tu berhabuk jadinya.

So bila ada kelas ni, apa lagi, aku join jelah. Dahler murah, laktu senang nak pi. Utk kelas session pertama ni, kitaorg bljr ukur dan guna brown paper utk buat pattern.


Stkt ni, aku rs ok la. Insyaallah, at the end, aku berjy siapkan satu baju kurung utk diri sendiri. So lps ni tak perlu la tempah ngan org kan. Aku jeles sbnrnya tgk kawan2 aku buat baju kurung utk diri sendiri, tak perlu tempah2 ni. Beli jer kain, terus buat, terus pakai.. Huhuhu

2. How to simplify my programming
Instead of guna if...else byk, aku sbnrnya blh jer gabungkan semua tu guna AND (&&) atau OR (||). So nanti programming lbh pendek. Ari tu main buat mn yg aku fhm dulu. So byklah if...else yg dipakai. So bila ditgk2 byk jer aku leh gabungkan. Thanks to my PM, tlg tgkkan programming aku yg tetiba plak ada problem ari tu bila pindah ke LCD. Padahal problem dia very ciput. Huhuhu.

Target aku utk minggu lps, syukur alhamdulillah tercapai. Dpt gak siapkan utk massage the packet data. So today plan nak simplify dan nak make it lbh smooth lg programming tu. Hopefully no bug lagi. Insyaallah.

2 comments:

Rin said...

boleh la nanti aku tempah kat ko ek... hehehehe canggih tau mesin jahit ko.. aku ni mesin tak ada..

semalam ayah zik balik umah mak aku dia yang jahit sarung bantal busuk zik... wakakakaka bini dia? hampeh!

plug2pin said...

hahahahaha..blhhhhhhhhhhhhh..

ala, mesin jahit paling murah dari singer. Rm600++ jer pun. Siap masuk kedai tanya yg paling murah tp nak macam2 features. Hahahah...

Ada je jenama lain ngan rega RM200++, tp pikir kalau rosak ke apa, at least aku ada tmpt rujukan..hehe