Wednesday, March 16, 2011

Bila Tahan Ngantuk


Isnin ari tu, aku tak tahu la ngapa aku ngantuk sgt. Sama ada terlebih tido or terkurang tido, tp aku budget terlbh tido. Mmg aku blur apa yg aku buat mlm sblm tu or ari sblm tu sampai aku ngantuk giler esoknya.

Pagi Isnin dahler datang2 jer takder org, mujur ada member dari unit lain yg lom bekfes so ajak dia bekfes sesama. Kalau tak aku kebosanan tanpa rerakan makan terutamanya (cam tak biasa balik rumah semata2 utk mkn dan tido..hehehe)

Tghr tu budget nak balik umah tido. Tp dlm masa yg sama mls nak drive balik umah. Otak dok pikir konon nak ilangkan ngantuk dgn pi kuar ngular. Lagipun tgh dpt idea nak beli raket badminton yg ada jenama utk lawan nanti. Aku sbnrnya bukannya reti main pun. Suka hati jer pukul. Tp ni sbb kawan aku ajak main, laktu pikir rugi plak byr yuran kelab tp main sekali jer kan, so join jelah utk meriahkan suasana (cam la aku ni org ambik port sgt..hidup ke tak xder org peduli pun..hehe). 

Kt rumah ada raket tp jenama Mydin yg rega Rm10 - 12 jer. Bulu tangkis plak beli yg paling murah masa tu, siap warna warni lagi. So utk lawan ni, segan la kan nak bawak yg tu. Dahler aku dgr citer org lain guna yg mahal2 siap ada tu beli raket yg rega seratus lbh..Fuuuhhhh.

Kebetulan tghr tu kawan aku laki bini nak pi Jusco. Aku ni biasalah, selalu jadi penyibuk..dari dulu sampai skrg..hahaha...So aku ikut depa pi Jusco. Derang ada urusan lain, aku ngan urusan raket aku. 

Dgn mata still ngantuk tp dipaksa tahan, aku jumpa la raket yg murah dan ada jenama. Raket jenama Carlton dgn rega RM35.90. Kira jenama la kan tu. Tu pun aku rs dah mahal dah tu. Aku nyer budget RM30 ke bawah jer hahahaha

Lps jumpa raket, kitaorg pi lunch. Lps lunch igtkn ngantuk aku akan ilang. Sekali sampai ofis, dgn suasana yg sepi dan sejuk, ngantuk aku cam menjadi2. Aku tunggu jer time 5.30 aku nak blah, konon terus blk tido.

Sekali balik keje, kepala dah start berdenyut. Aduhhhhhh..ciri2 migrain dah timbul. Kul 9 lbh aku tido sampailah kul 12. Kul 12 tu aku bgn mandi2 jap, settle apa yg patut, kul 2 lbh br aku tido balik.

Terbgn kul 5 pg, kepala takleh nak angkat. Rs berat giler kepala. Aku budget sah2 aku takleh pi keje ni. So sambung tido. Terbgn kul 6 lbh, aku rs cam dah ok sikit. So cepat2 bgn mandi dan bersiap. Padahal kepala still denyut.

Pi ofis, after breakfast, kepala makin kuat denyutnya. Otak pun takleh pikir. Dahler kena buat programming. Otak pun blur nak pikir camner nak gabungkan program utk USART ngan LCD. Dahler bila compile, satu2 error kuar. Settle satu error, error lain plak kuar. Issshhhh tensen.

Terus print apa yg patut, inform kat member, aku terus balik umah. Sampai umah, aku tido sampai kul 3. So next time, kalau ngantuk, mmg kena carik port tido. Tak pun worst case, blk umah jap pi tido. Tak tahan la bila migrain tu timbul. Sakit jiwa rs. 

Ubat2 ni selalunya aku elakkan mkn. Bukan apa, ubat2 migrain tu just utk tahan sakit jer, bukan merawat pun. Tak larat la dadah byk masuk badan ni. Sbb tu kalau org tanya aku dah mkn ubat lom, aku suka ignore jer. Hehehe....Kecuali aku dah tak tahu nak buat camner, sakit terlampau, baru aku carik ubat.

Ari ni sisa2 dia masih ada. Tp syukur dah ok dah.

2 comments:

lay D kro Nique said...

take care plug

lain kali ngantok jgn sesekali kamu menahan.. :D

plug2pin said...

thanks..tu la pasal
kalau ngantuk, blk umah tido..hahaha