Tuesday, August 2, 2011

Ramadhan 2011

image

Tetiba aku dah lupa tahun Islam. Teruk tul.

Selamat Menyambut Ramadhan utk kali ini utk semua. Lambat tul aku wish. Sajer jer. Malas nak update blog.

So harapan semua dapat mengambil kesempatan peluang yg Allah bg utk kita mengecapi bulan ni dengan sebaik mungkin. Insyaallah kita tingkatkan ibadah kita utk menjadi hamba yg dekat dgnnya.

Tahun ni aku rs cam ternanti2 masuknya bulan Ramadhan. Punyala dok pikir pasal Ramadhan, Sampaikan aku rasa Jumaat lepas tu lah hari last tak pose. Ari Sabtu ngan Ahad ari tu kawan minta tlg jaga booth dia kat Mid Valley sempena Parenthood Expo. Biasalah aku kan pekerja part time kawan aku.

Ari Sabtu tu spttnya kena pi Mid Valley pg. Tp pagi tu kawan aku msg kata suh masuk tghr sbb dia plan nak suh staff dia masuk tghr utk ari Ahad. So tak perlu derang dtg awal pg. Mujur gak sbb masa tu aku ngantuk giler sbb tak cukup tido.

Sbnrnya Sabtu mlm tu aku termimpi arwah mak. Dlm mimpi aku tu, kononnya arwah mak dtg, suapkan ubi keledek kat anak2 dia. Aku rinduuuuuuuuu sesgt ngan arwah, so aku ckp ngan arwah supaya minta izin ngan ayah aku utk dtg dok umah aku for a few days. Tp cam biasa, setiap kali mimpi arwah, arwah hanya senyap jer. Aku siap merayu2 suh dia mai lepak umah aku. Dlm tgh merayu aku cam baru tersedar yg arwah mn ada lagi. Siap aku nangis2 sbb sedih sgt. Aku terbgn tidur dan aku sambung nangis. Serius, mmg aku rindu ssgt ngan arwah dan rs sedih giler. Teresak2 aku nangis. Bila rs dah puas, aku bgn buat solat Tahajud.

Tghr tu aku pi Mid Valley utk jaga booth. Suka sbnrnya jual2 ni. Tp ngantuk giler sbb tak cukup tido. Mujur dlm kul 9 lbh tu dah balik umah dh.

Esoknya aku masuk shift pg. Mmg awal2 ckp ngan kawan kata nak jaga pagi jer sbb mlm nak gi solat terawih. Harapan aku moga aku tak tinggal solat terawih selagi blh. Agaknya sbb ternanti2 akan ramadhan, masa jaga booth, blh dlm kepala dok pikir nak buka nanti ngan apa padahal puasa pun lom lagi. Hehehehe…perasan padahal br jer melantak donut pagi tu then tghr makan Nandos.

Harapan aku utk bulan puasa kali ini:

1. Solat tahajud setiap kali bgn untuk sahur

2. Make sure abis satu Al-Quran, sambungan yg aku baca sblm ramadhan

3. Solat dhuha selagi masih ada peluang

4. Solat sunat sblm dan selepas isyak

5. Solat terawih

6. Solat taubat dan witir

7. Fokus dalam kerja dan siapkan kerja on time

8. Lebih fokus dalam solat

Itu harapan aku utk ramadhan ni. Hopefully aku dpt capai. Aku ni dahler ntah apa2. Hopefully aku dapat tunaikan apa yg aku rs aku blh buat dan insyaallah dpt menghapus dosa2 aku sblm ni. Semoga Allah menerima semua ibadah2 ku . Insyaallah

4 comments:

layd said...

yay... seronokkan bulan puasa.. peluang byk ^_^

mari kita "enjoy"

plug2pin said...

jom kita "enjoy" kan diri di bulan puasa ni

zarul said...

All the best Queen, dan semoga tercapai objektif yang disasarkan. ;-)

plug2pin said...

thanks...insyaallah