Thursday, August 4, 2011

4th Ramadhan

Td plan nak update, tp tetiba mls nak ngantuk plak..Hehehehe…Sbnrnya byk nak cerita. Tp bila dah brp ari ni dok ngadap keje yg melibatkan mengarang, so jadi rs perlukan rehat jap utk menulis.

Pagi ni bgn dgn perasaan yg sungguhhhhhhhhhhhh la malas. Masa bgn tu, terasa cam nak jer kejut adik2 suh sesapa tlg prepare utk sahur, so aku leh sambung tidur dan tunggu derang kejutkan aku bgn sahur. Tp pikir2, dapat pahala apa kita sediakan sahur utk org2 berpuasa, so paksa gak diri. Lagipun aku nak suh sapa bgnkan… Mesti derang pun malas gak. hehehe

Ari ni mmg mls gegila, so aku tak solat sunat pun bgn pagi td. Bangun terus pi dapur, siapkan sahur. Mujur nasi dah dimasak oleh adik aku. So just reheat lauk2 yg ada dlm peti ais. After rehat, hidangkan atas meja, kejutkan derang utk sahur.

Mkn pun dalam keadaan ngantuk. Siap mkn, aku tak kemas pun meja, terus naik masuk bilik konon tido sekejap sblm Subuh.

Dlm kul 6 lbh, bgn utk mandi dan solat. Tanpa mengaji, aku terus bersiap utk ke tmpt keje. Syukur alhamdulillah ari ni dpt sampai awal ofis stlh aku cuba guna jln lain utk elakkan jam yg teruk.

Sampai ofis, letak bag, terus pi surau. Masih ada 20 minutes utk kul 8. So aku budget leh kot tido jap kat surau Sementara kul 8. Kebetulan mmg ngantuk giler dgn ofis pun lom bukak lagi aircond, so berkuap la kepanasan cam takder udara dlm bilik tu. Kalau kat surau derang dah on aircond, so agak sejuk dan selesa utk tido.

Dlm kul 8 alarm kat tepon bunyi, so terus bgn utk solat sunat. Then terus masuk ofis buat keje. Syukur alhamdulillah ari ni berjaya siapkan keje seperti yg ditarget.

Petang ada 2 meeting projek berlainan. Tp hanya pi satu meeting yg telah diset terlebh dahulu sbb dua2 meeting derang set pada waktu yg sama. Meeting utk update progress report. Td aku clearkan apa lagi hutang kerja aku dgn Technical Leader. Insyaallah aku akan cuba settlekan part aku selewatnya minggu dpn kalau semua org bg kerjasama.

Mungkin sbb dah tido pg td, so syukurlah ari ni tak ngantuk dan dpt settlekan keje tanpa gangguan. Dan mungkin sbb tak perlu rehat utk mkn, rs cam best jer bila dpt fokus pada keje. Tahu2 dah nak balik dah. Hehehe

Ari ni pun still mls nak masak, so beli nasik sebungkus sorang. Blk umah solat, ngadap netbook dan tv sampai lah berbuka.

Disebabkan ujan, timbullah kemalasan utk pi solat kat surau. Dah budget mlm ni nak ponteng pi surau, nak solat sunat sendiri kat umah. After maghrib, tgh baca Yaasin, kedgrn ujan pun dah berhenti. Tetiba rs bersalah plak ponteng pi surau.

After baca Yaasin, paksa diri pi surau ngan adik. Alhamdulillah dpt gak tunaikan solat secara berjemaah.

Mlm ni konon plan nak tido awal, so bgn awal esok pagi. Ni dah pukul 11.30 dah pun. Aduhai…..oklah, baik gi masuk tido sekarang.

Insyaallah Allah terima semua ibadahku pada hari ini. Amiiinn..

2 comments:

layd said...

semua perkara2 yang mendtg kan pahala tu bukan mudah..

tu ustaz I cakap.. huhu

sbb tu kerja and semua perkara baik tu mmg byk dugaannya..

semoga kesabaran itu milik mu.. ^_^

plug2pin said...

thanks layd. Insyaallah aku akan lbh bersabar. Kita ni mmg selalu diuji.