Monday, August 22, 2011

Secret Admire 2

Sapa kata kalau sedih, jadi tak lalu makan? Teori tu langsung tak menjadi kat aku. Kalau aku sedih, perasaan nak sumbat makanan dalam mulut aku ni makin menjadi2. Rasa nak jer mkn semua benda yang ada kat dpn mata dan juga yang terbayang dalam kepala. Aku rs teori tu terbalik untuk aku. Kalau aku happy, kkdg tak makan pun dakper..sbb happy kan..Suka beb… Tp kalau lapar…..arghhhh aku tensen…so mknn la penawar utk seketika aku.

Skrg ni aku lapar gegila. Kalaulah skrg ni bukan bulan puasa, dah lama aku ajak kawan aku pi mkn kat bawah. Kalau cafe bawah tak bukak, aku sanggup drive pi Secret Recipe or Hassan Cafe utk melantak. Mmg perut aku lapar giler skrg…dari pagi tadi dok berbunyi..huhu.

So utk melalaikan perut aku minta diisi, baik aku sambung citer ari tu.

=======================================================================

Masa F4, aku dapat dok sekolah asrama kat nun di Trg. Masa ni aku telah terjatuh suka pada sorang senior ni. Zaman bljr dulu, sistem kelas adalah floating class. Maknanya kitaorg bukannya bljr kat tmpt yg sama jer tiap2 hari. Kalau pagi ni bljr Math kat bilik A, lps tu subjek BI kat kelas lain plak. So setiap kali bunyi siren, kenala kuar dari kelas tu, pi next class plak.

So time tukar2 class ni, panjanglah sikit leher tu, dan melilau la mata tu memandang, kot2 brader tu lalu or tukar class gak. Tp episode tu berakhir bila aku join kelab Squash.

Kelab tu aku nyer senior perempuan yang ajak. Mana la aku tahu brader tu join. Mula tu happy la kan. Nak2 coach suh dia tlg ajar aku and frens. Tp bila nak balik tu, dia sound aku, “Bila balik asrama, carik kayu, bljr serve”. Masa tu bengkek giler..bukannya sbb dia sound tu, tp cara dia berckp tu cam berlagak gila. Terus nyampah ngan dia masa tu.

=======================================================================

Masa dulu, aku la sorang2 yg tercampak jauh dari famili. Kira jauh la kan, Trg-Kel. Akak2 aku ngan abg aku dpt asrama pun, still kat Kelantan. So anytime derang leh blk. Tp cam aku ni, dahler nak balik kg pun memerlukan duit, so terpaksa la balik hanya bila ada cuti panjang or bila semua org balik…takkan aku nak dok sorang2 kat situ kan. Nak outing pun tak berduit. Sbb ayah aku pun jarang bagi duit. Yelah, mnlah ayah aku ada byk duit utk aku bersuka ria. So duit hanya diberi kalau ada benda penting shj. Utk mkn, mknn dah disediakan. So no reason la kan utk minta duit.

Dlm aku kebosanan dan kenyampahan dok asrama, tetiba timbul idea utk minat org supaya bg semangat sikit utk aku dok kat sekolah tu. Ntah camner aku terpilih la sorang mamat ni. So aku panggil nama dia Snickers. Ni code yg hanya aku dan kawan aku jer yg tahu. Sejak tu ceria la sikit hidup aku. Time mkn kat dewan makan tu, pjg2 la leher sikit kot2 dia ada kan, leh intai2.

Tup2 masa aku F5, ntah camner sorang member yg sekelas ngan mamat ni tahu. Minah ni dok dpn bilik aku jer pun. Mungkin ada la kot kekawan aku terlepas ckp. Yg aku geram tahap giler tuuuut, ada ke minah ni gi citer kat mamat ni. Hampagas tul la. Terus lps tu aku langsung tak pandang dia dah, walaupun dia selalu tersengih2 kalau aku terpandang dia.

Sampai la kitaorg gi English course after SPM, ntah camner aku pun tak th apa reason. Aku gi htr kad raya kat mamat ni dan aku minta maaf yg selama ni aku minat dia tu tipu2 jer sbb bosan kat sekolah. Bila pikir2 blk, apa kejadah la aku pi htr kad kat dia. Kan dah segan gila masa pi reunion dulu..ahahahahaha

=======================================================================

Start create minat budak kat atas, aku start la minat budak2 lain. Ada sorang budak tu nama dia kitaorg bg as Seven-Up. Sampai abis bljr, hanya aku ngan kawan jer yg tahu. Skrg mn dia pun aku dah tak th. Nama pun dh lupa.

=======================================================================

Selain budak dua org kat atas tu, ada sorang lagi aku suka. Yg ni mmg tak bernama. Aku pun tak sure kawan aku tahu ke idak. Zaman bljr dulu aku rs dia hensem. Tp skrg ni aku tgk gmbr dia kat FB, Ya Allah……gemuknyaaaaaaa….Hehehehehe

=======================================================================

Lps SPM, kitaorg kan kena htr utk English course. Masa tu aku kena kat Subang. Kelas betul2 dpn Subang Parade.

So nak dijadikan cerita, aku sekelas ngan sorang mamat ni. Asalnya aku takut gak ler ngan dia. sbbnya masa tu cikgu kelas kitaorg, Datin apa yek nama dia sbb kitaorg panggil dia Datin jer (Datin ni mertua Hawa, adik pada penyanyi Wan..tak th la mertua or bekas mertua) panggil derang 3 org ke dpn kelas. Then Datin ni tanya sorang2 apa salah depa ber3. Datin ni cam Pengetua dan cikgu disiplin kat situ la. Tetiba masa tu Datin tanya aku, mamat tu dgn muka bengkek stare kat aku. Tp aku ngan muka cepat2 ngadap Datin, terus ckp yg salah depa sekian2.

Cuak gak aku takut mamat tu marah aku. Tp mujur mamat tu ok. Desas desus yg aku dgr dari kekawan yg satu sekolah ngan mamat ni, agak glamer la mamat ni dan salah satunya dikenali as anti-girls.

Aku pun tak th la, apa puncanya, tetiba aku leh baik ngan dia dan masa tu lah kitaorg tanya dia kenapa dia dikenali as anti-girls. So bila dgr luahan dia tu, lelama kami agak rapat la. Terutama rumah sewa dia berjiran jer dengan rumah sewa aku dan nak2 plak majoriti ahli rumah aku, satu sekolah ngan dia.

Incident yg paling takleh aku lupa, bila kitaorg balik dari kelas. Masa tu, Metro Bus tu dah disewa sbg pengangkutan kitaorg utk pi dan balik kelas dan setiap ari Rabu ada ceramah agama kat masjid berdekatan. Spttnya semua org kena pi la..tp time tu geng2 depa ponteng. So bila kitaorg geng2 pompuan naik, majoriti yg dapat seat adalah bbdk laki. Terpaksa la bbdk pompuan berdiri. Biasalah, bbdk laki jahat, ada jer nak kenakan kitaorg.

Kebetulan masa tu aku berdiri sebelah dgn dia. Asalnya dia offer aku dok tmpt dia tp segan takut diboooo oleh kekawan dia dan tak mo dia the only laki yg kena berdiri, so aku ckp, its ok…aku leh lagi berdiri.

Then kat satu tmpt tu, budak yg dok di hadapan dia tu turun, so dia cepat2 pi dok kat tmpt asal mamat yg turun tu, and bg tmpt dia kat aku. So mmg havoc la kejap dia kena boo ngan kekawan dia.

So bila turun bas tu, mmg merah la telinga dia kena usik ngan kekawan dia. Imaginelah, org yg terkenal ngan anti-girls leh offer pompuan tmpt dok dia? Ishhh….aku gelak jer time tu.

Sejak tu, pantang aku lalu dpn umah derang jer, sah2lah aku kena usik. Geng2 derang dok jerit2 nama dia. Adusss….dahler aku suka ngan mamat tu. Derang wat camtu plak. Lagilah cuak walaupun hati happy.

Mcm2 kes time tu..siap ada org yg tak puas hati bila kenapa dia blh join aku and frens buka puasa sesama tp derang as girls glamer dlm kelas tu, langsung tak dilayan oleh mamat tu. Tp mmg time tu hati aku giler sungguh kat mamat tu. Tp biasalah aku ni, time cuak jer, adalah benda2 bodoh aku buat.

Sampai la kitaorg abis bljr situ, aku igt lagi time tu semua lepak kat kelas sbb umah sewa kitaorg dah dikosongkan. Masa aku dok lepak sorang2 kat kelas, tetiba mamat tu dtg minta aku nyer alamat. Dia kata sajer mana tahu kalau rajin leh tulis2 surat (zaman aku mana la ada email2 ni). So merindu la aku kan spjg aku blk kmpg.

Masa aku matrik tu, aku ngan dia biasalah berbalas2 surat. Takder citer apa pun, just citer hal2 bljr. Dia pun masa tu tgh buat persediaan utk ke Jepun. Tup2 one day, aku jumpa ngan kawan aku. Kawan aku ni study satu tmpt ngan mamat tu. Kawan aku kurang merestui aku kawan ngan mamat tu sbb bg dia mamat tu jahat. Dia tahu aku kawna ngan mamat tu sbb dia terjumpa surat aku kat atas meja mamat tu. Utk org yg tak kenal dia, mmg igt mamat tu jahat pun cam kitaorg masa mula2 kenal dia la. Tp bila selami diri dia, dia bukan seperti yg org sangkakan pun. TU yg buat aku suka dia.

Sampailah dia fly ke Jepun, masa aku 2nd year kalau tak silap ke first year, dia call dari Jepun, minta aku salin address dia. Katanya dia bosan kat sana, minta aku ilangkan kebosanan utk dia. Aku ni plak sbb pikir takut tak reti nak eja alamat org sana, aku minta email add dia tanpa bg balik address or email aku kat dia. So tu la last hubungan aku ngan dia. Sob sob sob.

Sbbnya, email yg dia bg tu, aku rs aku silap salin kot. Asyik bounce. Lama gakler aku mencari dia. Last2 aku dpt tahu last 2 year kalau tak silap yg dia dah kawin dah pun ngan lecturer dan skrg dok kat Australia sbb bini dia buat phd kalau tak silap aku la.

Terkilan gak ler..tp nak buat camner takder jodoh. Tp nak je aku jumpa dia, say sorry sbb aku bukan sengaja tak nak menghilangkan kebosanan dia kat sana…tp dah ditakdirkan begitu…

=======================================================================

Sambung kemudian….

4 comments:

hk said...

Wah macam-macam codename... Snicker la, 7-UP la ... 7-11 tak ada ke? :)

plug2pin said...

ala dulu2 sbb tak nk bg org th...dulu suka minum 7-up, tu yg letak nama tu..bersusun2 tin tu kat meja study..hikhik

Bitter Sweet said...

alahai plug..sedihnya part yg mamat jepun tu..mesti dia tunggu je kenapa plug tak send email kat dia..ish mesti masa terkenang2 ada nyesal sket2 kan..

takde jodoh..itu lah yg sebenarnya..sob sob

plug2pin said...

tu la ju...suka sgt kat dia sbb dia tu kira laki idaman lah gitu...hahahahahahaha
nyesal mmg ada pun, tp dah takder jodoh nak buat camner
tp masa abis bljr tu, teringin sgt nak jumpa dia utk say sorry jer..tetiba rs bersalah sbb takut dia anggap kita ignore dia. Bukannya mengharapkan dia pun...sbb tahu kat sana mesti dia akan jmp jodoh dia