Sunday, August 7, 2011

6th & 7th Ramadhan

Nothing to talk about for this weekend. But seriuosly….aku lagi prefer weekdays pi kerja than berpuasa time weekend, dok kat umah doing nothing.

Dua hari ni aku tak buat apa2 pun. Even ibadah pun hancur. Solat utk 5 waktu mmg wajib la buat kan. Solat sunat hanya buat masa pi surau jer. Lps tu ntah apa2. Ngaji pun idak. Ishhhhhh teruk tul aku ni.

Kalau kebiasaanya after solat Subuh, amatlah jarang aku tidur sbb tak nak ajar tidur after Subuh. So selalunya kalau bukan puasa, after Subuh sama ada gi jogging or kemas umah.

Tp ni, nak jogging pun takleh..nak kemas umah pun mls sbb dok imagine kalau kemas umah, dahaga, nanti susah ooo. So dok la bertangguh supaya petang baru kemas. Konon kalau dahaga pun at least tunggu kejap jer, tiba waktu berbuka.

So melepek la atas katil dua hari ni melayan internet. Aku tak suka tidur lepas subuh sbb aku tahu, bgn jer tidur aku jadi pasif. Aku jadi cam org pemalas dan otak pun lembab. Kalau bukan puasa, leh gak bg otak cergas gi minum2 air ker apa kan. Ni bulan puasa mana leh. Aku mulanya tahan gak ler jgn tidur…tp sbb tak th nak wat apa, dgn bgn awal sbb masak utk sahur, tak pasal2 tertidur gak. So bgn jer tidur, jd la budak pasif.

Sbb tu lah aku lagi prefer weekdays kalau bulan puasa ni. Sbb bila aku sibuk buat keje, aku tak pikir pasal mkn, aku tak pikir pasal letih, yg aku tahu buat keje then pi solat dan sedar2 dah kul 4.30 utk pulang. Sampai jer umah, readykan utk berbuka then lepak sampai la azan. After buka, aktiviti solat then lepas tu rehat, tidur then sahur utk esoknya. Kiranya dah ada cam jadual gitu. Tetiba aku jadi tak sabar nak pi keje..hehehehe

Kalau org lain pi kuar beli baju raya la bagai time weekend….bg aku, aku dah besarlah. Tak pikir pun dah baju2 raya ni. Kalau beli pun, just plain baju kurung yg takder manik2 ker apa sbb aku pikir nak pakai utk pi keje. No fancy2 baju kurung dgn bermanik2, berinner2 bagai tu. Aku standard kalau beli pun yg dah siap. Cam dua tiga thn ni aku asyik beli cotton murah jer. Alhamdulillah, ada la baju kan. Lagipun aku gi ofis pun byk berseluar jer.

Kalau org lain sibuk berbuka kat luar…aku tak prefer berbuka kat luar. Sbbnya aku pikir nak solat Maghrib lagi, then nak terawih lagi. Sbb tu kalau sesapa ajak aku berbuka kat luar, aku kena pastikan senang utk aku solat. Kalau stkt makan kat mall tu, aku tak berminat sbbnya nanti berebut2 plak nak solat bagai. Tp kalau mkn kat hotel, aku selalunya make sure berbuka dulu ngan kurma dan air, then aku gi solat dulu, barulah gi terjah mknn sbb buffet kan. Makanan mmg dah ready. Utk terawih, kalau berbuka kat luar, terpaksa lah aku solat sendiri.

Sbb kemalasan smlm, adik aku masak ikan sweet sour jer. But today, rajin sikit jer, kitaorg beli ayam percik ayamas, tp aku masak nasik, sup dan park choy masak sos tiram. Alhamdulillah.

Ibadah aku pun hancur ari ni. Aku berdoa semoga esok kecergasanku semakin pulih. Harap2 jgn lah hancur lagi.

Insyaallah, aku harap2 sgt Allah terima ibadahku utk 2 hari ni. Amiiinn.

4 comments:

layd said...

insyaAllah mimi..

semoga semua lancar utk mu.. ku doakan..

plug2pin said...

thanks layd

hk said...

Juga lebih suka berada di ofis ketika Ramadhan. Tapi kalau dicari, bykjuga perkara boleh dibuat di rumah ni. Cumanya diriku ini malas hehe

plug2pin said...

a'ah..mmg byk..yg penting buat plan awal pg dan jgn mls