Wednesday, October 20, 2010

Anyone can help ka?

Dah lama tak involve ngan embedded programming. Sbnrnya dari dulu lagi tak pernah nak mahir pun. Hahahaha. Dah join projek ni, terpaksa la ikut jer arahan Project Manager buat firmware design.

My task melibatkan penggunaan USART utk transmit dan receive data. Utk this task, kitaorg guna Atmel AVR32 dan language yg digunakan adalah C yg merupakan salah satu language yg aku lemah tp blh la nak fhm kalau baca sebijik sampai nak muntah kan.

Development board: EVK1105 (board yg ada graphic LCD)
Debugger: AVR Dragon (board kecik tu)
IDE: AVR Studio

AVR32 Studio

Semua2 ni aku langsung tak pernah guna. Main problem, takder pun buku ke utk rujukan. Yg ada hanyalah cth program. Tensennnnnn..

Yg problemnya, aku hanya ada cth transmit data tp utk receive data, library ada tp aku enggak fhm sih.. Skdr fhm gtu2 jer tp apa yg program tu buat aku enggak fhm.

Tanya expert in embedded C programming. Byk nasihat dia cam kena guna interupt la bagai.. Aduhai, camner aku nak buat sihh..

Masuk forum, try post problem kat situ.. tp cam takder org nak menjawab jer... sama ada derang tak fhm soalan aku or soalan aku tu simple sgt sampai malas derang nak jawab. Hehehe..

So smlm meeting ngan all project members. Rupanya member yg involve benda yg sama ngan aku pun ada problem sama gak. Kitaorg sbnrnya mn la pernah involve ngan benda ni. So a little bit problem la nak catch up.

So smlm PM kata ada staff kat sini yg pernah guna AVR32 ni and mamat tu dah hint kalau ada problem, leh la dia assist apa yg patut.

Ptg smlm last hope, email kat mamat tu ckp pasal problem tu. So dia ckp dia akan bg sample utk masalah aku tu minggu dpn. Fuuuhhhh...lega sikit rs. Hope keje2 tertangguh aku ni dpt disettlekan secepat mungkin dan aku dpt siapkan semua keje2 on time. Insyaallah...

p/s: ada sesapa yg terbaca blog aku ni yg tahu pasal benda ni tak? Kalau ada, nak gak dptkan bantuan.

3 comments:

Bitter Sweet said...

plug, ju baca entry plug ni, otak aku jadi ribut sekali..huhuhu~ gile gempak keje plug..mencabar!!!

plug2pin said...

tak gempak pun jue..itulah dunia embedded programming. board tu development kit jer tu. kena program kat situ dulu sblm programkan kat the real board.
utk plug yg baru nak berjinak semula dlm benda ni, mmg la kalut sikit.. tp yg dah expert yg tiap2 hari main benda ni, kejap jer settle ni. cuma time debug jer la problem sikit.

Bitter Sweet said...

ish, tetap jugak gempak ju tgk..huhuhu~