Saturday, May 21, 2011

Naik Jgn Tak Naik

Skrg ni kan, mcm2 la krisis negara kan. Sampai aku dah fed up. Tu yg dah lama aku tak tgk berita. Abis2 pun aku tgk jap, bila kuar jer isu yg buat aku loya, cepat2 aku tukar channel. Mls aku nak melayan berita2 tu. Bukannya apa, kalau aku layan, level ketensenan aku akan naik, kalau naik, kat mn aku nak lepaskan? Even org yg buat demo kat tepi jalan pun derang bo layan..apatah aku ni kan? So, kita ni benci ke tak, derang pedulik apa pendapat korang...yg penting derang dpt apa yg derang nak.

Skrg ni kan satu2 barang naik. Kalau gaji naik selaras ngan cost hidup yg semakin naik, dakperlah gak kan? Tp ni gaji masih tahap lama, tp cost hidup makin naik dan terus naik... Org2 yg ada duit terlbh tu, mungkin tak rs sbb bg depa, dah nama pun duit terlbh kan, mestilah tak kisah nak buang kat mn2. Cam kita ni yg duit pun tak cukup...aduhai..camner nak penuhkan tabung ni weh??

Bila kes2 naik2 ni, cam biasalah semua org akan merungut, bising kan? Tp tu la....org yg tak fhm situasi kitaorg yg tabung tak penuh2 lagi ni, asyik la carik salah kita kan? Yelah, sapa suh tak tanam ubi kat blkg umah? Ruang tanah byk..yg pi tanam lalang sapa suh kan?

Yg biasa aku dgr....derang selalu la dok ckp, kita ni tak bersyukur, sbb kita diberi subsidi bla bla bla...kat negara lain bla bla bla....Mls aku nak tulis pjg2 sbb korang pun tahu kan.

Tp aku takleh nak blah bila ada mulut2 yg ckp....ala...org2 kita ni, mulut bising2 tu naik, ni naik, tp leh plak mkn kat fast food, bawak kete mahal2...bla bla bla kan? Pernah korang dgr tak?

Bg aku kenyataan tu, aku explain gini jelah

Ada dua org kawan, Mamat ngan Abu. Mamat ni, cukup2 lah duit yg ada. Blh lah nak hidup kan, kira senang gak la hidup. Abu plak, hidup dia pun senang. So derang selalulah kuar mkn sesama.

Tp setiap kali nak byr, Abu mesti suh Mamat byr. Ngan alasan, ala...ko dahulukan duit ko dulu, nanti2 aku byrlah. So Mamat ni pikir, dakpelah, aku ada duit, blh jer nak dahulukan duit byr utk si Abu ni. So dia pun byr. Tp cam biasa, nama jer dahulukan, tp yg pasti, Abu takkan byr balik pun.

Bila dah kerap sgt, agak2 korang igt Mamat ni tak annoyed ker? Asyik2 dia yg kuar duit..Abu ni rileks jer simpan duit dia. Beli mcm2 brg mewah. Igt Mamat ni takder perasaan ke nak beli brg2 gitu.

Sekali sekala Mamat ni pun nak gak merasa benda2 mewah tu, nak gak merasa naik kete Cayenne, nak dok banglo 3 tingkat, nk mkn kat hotel. So bila Mamat ni beli brg2 mewah, tp tak mo support si Abu, Abu dah start bising2. Kata Mamat ni, beli brg mewah leh, tp nak belanja aku makan takleh..

Agak2 Mamat ni tak bengang ker?

Aku mls nak elaborate more......

Kkdg org2 kg yg keje toreh getah tgk kita mkn KFC, mesti derang pun teringin kan?

4 comments:

layd said...

semua orang layak mendapat dan merasa apa yg sedap dan selesa.. ni bukan zaman jepon la.. semua sekat2.. huhuhu

plug2pin said...
This comment has been removed by the author.
plug2pin said...

tu laaaa...setiap org pun ada keinginan...bukan org2 berduit jer..

rakyat didahulukan? yelah tu...dulukan duit kitaorg yek...

Wangi74 said...

Tak tahulah nak buat macammana eh..part-part belanja makan tu macam akak ni yelah bukanlah nak cakap..tapi tak biasalah kalau org belanja tp yelah kalau setiap hari breakfast kita belanja orang mcm fikir kesian pulak laki aku..dia yg kerja aku belanja2 duit dia kan..tp mmg tak biasalah..tp kalau org nak belanja sekali sekala sedap juga..hehehe