Thursday, February 4, 2010

Lelaki oh Lelaki

Wah..tajukkkk...hehehe...Bukan pasal aku ada pakwe ke apa yek...Aku lom ada pakwe (promote ke ni??? jgn salah fhm yek..hehe)

Terpikir nak menulis dlm ni sbbnya pg td dgr kat HotFM pasal hal rumahtangga. So terrelate plak pasal hal rumahtangga kawan aku..yg tetiba terrelate plak ngan diri aku ni haaa...

Jgn panik..bukan aku ambik laki dia yek....dan bukan jugak laki dia nak goda aku yek..hehehe

Ni pasal aku yg masih bujang ni aaa... So far, aku takder la plak dok kacau laki org ker, pakwe org ker, tunang org ker, or aku minta org lain tolong sara hidup aku ke sampai org lain nak sibuk pasal hidup aku. Dah aku tak kacau hidup korang, korang jgn kacau hidup aku..okeh???

Yg pasal kawan aku ni plak...Sbnrnya, dia ada la problem ngan laki dia. Apa jenis laki yek, keje takder, jenis keje on off, dok melepek jer kat rumah. Kalau nak tlg buat keje rumah ke apa ke, dakper gak. Ni kawan aku gak ke hulu ke hilir kisah pasal anak2 derang. Bini dia gak yg menanggung hidup satu keluarga. Bini dia la yg abis duit sana sini. Si laki dahler keje on off, nafkah tak bagi (batin bagi la kot...), bljr pun tak abis. Lagi mau dok pung pang sana sini kat kekawan dia suh bini sambung bljr ambik phd, suh beranak lagi...ek elehhhhh...

Pesal relate ngan aku plak?? Pesalnya, mamat tu dahler hampeh, lagi mau komen pasal aku. Dok bebel2 kat kawan aku, kata pesal aku tak kawin2. Konon aku ni memilih. Helloooooo....of course la aku kena pilih.... Takkan aku main rembat gitu jer...Sekali rembat dpt laki cam ko, tak ke haru hidup aku. Aku kalau blh nak kawin sekali jer dlm hidup, kalau blh nak la bahagia sampai akhir hayat. Mujur kawan aku backing, ckp of course la aku nak kena pilih, dpt laki yg keje ntah ke mana, laki ntah apa2, baik la hidup membujang sampai tua. Terdiam mamat tu...

Pelik tul la ngan lelaki2 ni kan. Tak sedar diri sendiri, lagi mau komen pasal org lain.

Aku rs tipu la kalau korang kawin, korang tak pilih sapa pasangan korang. Mesti pilih punya. Takkan main pakai kawinnn jer... Korang nak beli ikan kat pasar pun, korang pilih ikan yg korang nak mkn. Ada ke org main ambik jer ikan, walaupun tahu ikan tu busuk? Xder kan...

Aku ni bukannya budak lawa nak pilih sampai nak kawin ngan anak raja jer, org muka cam brad pitt ker..tu kira cam melampau la kan memilih kan. Cukup la skdr dia Islam, semayang...

Pernah aku ckp kata pilihan aku asalkan laki tu smbhyg bila ada kekawan laki aku yg mengaku dia islam tanya kat aku. Jawapan derang...ko kawin la ngan ustaz... Ooooo baru aku tahu, kat dunia ni, hanya org yg bergelar ustaz je yek yg sembahyang. Org yg bukan ustaz tu tak smbhyg yek???

Ustaz2 skrg pun bukan leh caya sgt pun. Cam dok dgr skrg ni, mcm2 kes berlaku walaupun org tu ada gelaran ustaz. Cam ada org yg aku kenal tu la, org dok panggil ustaz, tp perangai azabbbbbbb...mulut pun azabbbbb...

Cam pernah sorang ustaz ni yg konon member kenalkan utk aku. Terkejut gak aku dgr bila dia kata, dia nak kawin ngan pompuan berkerjaya sbb dia tak sanggup dah hidup susah. Dlm erti kata, nak tumpang hidup senang atas duit bini. Terus aku rejek sbb apa jenis ustaz sblm kawin dah ckp kata nak tumpang duit bini?? Takkan ustaz tak tahu apa tugas sorang suami??... Nak tahu ngan sapa dia kawin skrg? Ngan anak tokei kilang batik... huhuhu...

Aku kawan ngan ramai org, mcm2 kisah yg ada. Tp cam aku biasa ckp kat kekawan aku, aku tak kacau hidup org, so jgn sesapa kacau hidup aku. Aku nak kawin ke, tak nak kawin ke, itu hidup aku. Kalau korang rs korang famili aku, fine kalau nak bising2 kat aku. Even famili aku pun tak kisah sbb bg depa, asalkan aku bahagia ngan hidup aku. So far aku bahagia...dan aku rs org lain yg tgk aku yg rs hidup dia tak bahagia kot...hehehehe...

Be cool braderrr...


3 comments:

Bitter Sweet said...

ek eleh..choiii lah itu mamat..hidup sendiri tak tertanggung..lagi kecoh pasal org kawen ke tak? bengong!!!

sori lah emo lebih..aku mmg tak suke org yg jenis kacau daun hidup org..

ko mcm aku la plug, kriteria pertama, biarlah yg solat..lagi skali bengong lah budak ofis ko tu..org biasa tak solat ke? ustaz je ke solat..eeee sengal!!

tapi tu lah, ada yg akan berubah selepas kita bgtau kriteria yg kita nak tu..alhamdulillah, bagus utk kita bagus utk dia..tp tu lah, perubahan tu dtg dari diri org tu sendiri, klu dah jenis mmg tak mo solat, even kita paksa pun tak solat lah jugak..

plug2pin said...

mmg choi pun mamat tu...tidak sedar diri langsung maaa...diri sendiri cth paling dkt sbg laki ntah apa2, lagi mau kutuk org..apa daaa

yg kawan laki tu, not my officemates...

pilihan hanya simple jer, nak smyg jer..bukan nak hensem cam brad pitt ker, nak kaya raya taraf datuk bung ke apa pun...
kalau yg usaha nak berubah dakper...tp ada yg jenis tak nak berubah tu yg bhy...cam ex-tunang my friend. konon mualaf, tp rupanya mualaf tu dah berthn..masuk islam pun sbb nak kawin ngan org melayu..tp tka pernah practice dan tak der usaha nak practice. ada ke dia ckp tunggu kawin ngan kawan dulu, then nak suh kawan ajar. padahal anak2 dah besar pun, takder usaha utk bljr islam maklumlah niat masuk islam nak kawin jer. bila kita suh usaha bljr, takmo, mcm2 kutuk ustaz. laktu lagi mau berlagak konon dia tu tahu byk pasal islam. smyg pun tak. ada ke letak member taraf lebih tinggi dari Tuhan..mujur la famili kawan tak bg kawan tu kawin ngan dia...dahler menipu byk..aduhai

Bitter Sweet said...

ada jugak yg ju penah dgr cerita, ada kes..tak solat jugak..tp dia tu dijadikan rujukan pulak dikalangan adik beradik dia pasal keagamaan ni..tak ke pelik tu..sendiri tak buat lagi nak advice org lain..wallahualam

tp tu lah kan plug..kita ni just nk dptkan org yg buat perkara wajib tu je pun..solat 5 waktu & puasa..