Thursday, June 17, 2010

Syukur alhamdulillah

Aku balik kg ari tu sambil2 bercuti, byk masa abis atas jalan jer...Bukannya apa, aku kan cam tak mampu nak drive jauh2 dgn kesihatan tak ok ni. Aku takut la kan, masa aku tgh drive, tetiba kaki kejang ke apa, or aku rs tgn aku sakit sgt ke apa kan. So aku byk la bawak kete separuh2, menetap satu mlm situ, satu mlm sini. 

Detail tu nanti aku citer kemudianlah...Masa aku bercuti tu, mmg sakit la kan tgn dan kaki ni. Tp aku byk ignore jelah. Buat2 cam tak sakit. Mls nak layan sgt sakit ni. Dan dua hari last tu, aku cuba abaikan mkn ubat. Bukan apa, aku sajer nak test, ok tak kalau aku tak mkn ubat. Aku mls nak bergantung harap pada ubat jer. Kalau pikir pasal drug yg byk dlm badan ni, ngeri gak aku rs. Sbb tu lah aku cuba abaikan ubat, nak tahu apa kesannya...
Ari last tu, masa aku kat Kuantan, aku rs cam nak demam dah. Bukan sbb tak mkn ubat, tp aku rs sbb aku tak cukup minum air masak. Campur plak, ari last aku kat kg tu, aku dah byk tido sbb aku pikir aku nak kena drive mlm tu kena pi Kuantan. So sampai Kuantan dlm kul 1.00++ pg, aku langsung tak leh tido. Mujur umah adik aku tu ada Astro. So aku layan la Astro. Tido cam tido ayam. Tidur 2,3 minit, aku dah bgn. Last2 kul 6 aku bgn smbhyg Subuh. 

Lepas Subuh, aku melepek depan tv sampai la kul 8 lbh, aku paksa gak tidur sbb pikir nak kena drive balik KL. Dptla tidur kejap.

Masa on the way balik KL, aku rs happy sikit. Sbb kaki aku dah kurang sakit. Tp bila sampai umah akak aku, tetiba jer dah start sakit dah kaki ngan tgn aku...Aduhaiiii...Masa ni aku cuba tahan lagi daripada mkn ubat.

Isnin aku still bercuti tp akak aku ajak pi Nilai 3, beli kain utk buat bag (ada sesapa nak tempah beg?..hehehe). Patutnya aku nak pi pg, so lepas Subuh, aku lepak depan tv jap, then aku tido sat sbb kepala dah ting tong, yelah tido tak cukup kan. Sekali aku bgn tidur, kete aku hilang. Rupanya adik aku ambik, dia pi interview..Aduhai...

Tghr aku temankan adik aku ambik laki dia kat LCCT. Masa ni pun kepala dah ting tong sbb tgn kaki semua sakit, ngan tekak, kepala pun dah rasa cam org nak demam. Tp sabar jelah. Yelah kesian plak kat adik aku sbb dia tak th jln. So lepas settle hal adik ngan ipar aku, balik umah rehat jap, barulah pi ke Nilai 3.

Masa ni tgn dah bengkak. Diri pun dah tak larat. Tp tahan jelah. Balik umah, terus aku minta adik aku tlg htrkan akak aku and kids balik umah. Mmg dah flat, ngan satu badan sakit.

Esoknya barulah aku start balik mkn ubat. Masa ni melepek jelah depan tv. Nak layan org ckp pun dah mls. Masa minum ubat, masukkan sekali air yaasin. Syukur alhamdullillah, mlm tu rs lega sikit (sbb mkn pain killer yg Dr bg kot) terus pi klinik ambik MC.

Smlm tgn masih rs sakit2. Masih rs kebas2 kat hujung jari tgn kanan. Tp kepala dah ok sikit. Dan today, baru lah aku perasan (masa tgh start nak menulis ni), kebas kat hujung jari kanan ni, dah hilang. Sedangkan berminggu2 (dah berbulan kot) tak hilang2, tp ari ni tetiba dah ok. Dan kaki pun dah tak sakit, tgn pun dah blh genggam walaupun rs la sikit2 cam tegang tu, tp muchhhhhhhhhh better. Syukurr ssgt. 

Aku tak tahu la puncanya apa. Sbb ubat streoid tu aku mkn cam biasa smlm. Ari ni langsung satu ubat aku lom mkn sbb puasa. Tp aku akan cuba tak ambik drug utk sehari dua ni. Nak tahu makin ok ke tak, dan insyaallah nak amalkan minum air yaasin tu.

Hopefully aku akan lebih sihat dgn kuasa Allah. Insyaallah..Aminn

2 comments:

Bitter Sweet said...

plug, kain beg tu camne? bape rm semeter? mcm best je..nak buat sendiri..huhuhu~

plug2pin said...

kain beg tu depend pada jenis kain dan corak kain. Ada byk kat nagoya, nilai 3 semua tu..Cuma mahal ke tak jer
Yg akak beli tu, ada yg Rm8 semeter, ada yg more than that