Friday, June 4, 2010

Enough or not

Td borak2 ngan member kat toilet sambil ambik air sembahyang. Dan perkara paling aku tak suka utk dibincangkan adalah berkaitan gaji. Dan standard ayat, "korang bujang, byk duit.", "gaji korang kan besar", dan byk lah kan.
Yeke org bujang lagi byk duit banding ngan org dah berkeluarga? For me a big NO!!!.
Aku tak tahu la kalau org lain camner kan. But for me dan member2 aku yg face same situation mmg akan ckp NO!!!. Aku tak sure la org yg kata bujang lagi byk duit tu, mungkin komitmen dia lain or dtg dari family yg berduit, mungkin lain la citernya. Mungkin sbb aku kawan ngan org yg setaraf ngan aku yg mmg dari famili yg tidak berharta, so kitaorg memahami antara satu sama lain and for us, bujang bukan bermaksud duit byk. 
Just a simple calculation as i did below:
Aku tak tahu la gaji org lain brp kan. Tp bila kawan aku ckp,"eh, gaji korang kan besar", sedangkan gaji aku sbnrnya kecik, so mungkin gaji org lain mmg besar, cuma gaji aku jer kecik. Yelah aku masuk company ni pun starting gaji tak sampai pun RM2k. Sedih sgt, laktu gaji tiap2 thn naik ciput jer. So fhm2 la kan, brp la sgt gaji aku kat sini kan. So bagi aku gaji aku kecik jer, tp mungkin bg org lain, gaji derang besar. Ikut rezeki masing2 la kan. So aku anggap gaji kawan aku tu besar sbb tu dia anggap gaji aku pun besar.

Back to calculation. As single, for me duit tu lagi la tak cukup Why? Sbb semua dibeban atas satu kepala jer. Just like me. Dari keluarga yg tidak berharta, parent aku mmg hanya mengharap duit anak2 utk mkn minum. Without our money, takder la food tiap2 bulan, bergelap la rumah tu, no entertainment in the house. So nak tak nak we have to contribute to support our parent and also our sisters and brothers yg masih perlukan our money. 

Like me, just randomkan jadi RM4k for a simple calculation, do you think enough utk support life dgn gaji Rm4k? Actually not. Bila aku ckp aku byk abiskan duit bonus utk byr hutang2. Member aku tanya, ishhh..takkan la bujang pun byk hutang? Wahh bujang takder hutang meh? Agak2 korang lah kan, ngan gaji byk tu dan balance byk tu yg lom lagi dikira utk mkn minum, minyak kete dan benda2 lain, mn nak cekau duit bila ada problem ngan kete? Jawapannya, gores dan hutang laaaa....

But if you have spouse (yg bertanggungjawab i mean) when u gabungkan ur salary, at least can help each other la kan. But for me yg bujang ni, nak gabung ngan duit siapa?

That's why la, tlg fhm, bujang doesn't mean byk duit. Maybe pada org yg gaji besar, takder hutang umah dan kete dan mak ayah ada harta menimbun, yessss, derang byk duit. Not for bachelor like me and my friends..

3 comments:

Bitter Sweet said...

sabar la plug, org bkn faham masalah kita pun, org keliling tau bercakap je..bukan semua org hidup senang, tak kisah la bujang atau berkahwin, masing2 ada komitmen masing2..yg jenis tak faham bahasa klu kita kata kita takde duit tu pehal..gaji korang klu buta2 utk diri sendiri je memang la mewah..kesimpulannya toksah dok buat conclusion dkt gaji org lain!! emo lak aku ni ha..huhuhu

p/s : lama tak singgah sini, plug sihat ka? take care yer

plug2pin said...

tu la kan jue...
bg plug la kan, setiap org ada komitmen masing2. so jgn igt semua org dpt gaji besar dan gaji besar tak semestinya hidup dia mewah. cam kawan plug pun, gaji more than RM5k permonth, tp still buat keje part time sbb nak tampung hidup sbb dia yg tanggung adik2 dan mak ayah dia kat kg. lom lagi kehidupan diri sendiri lagi nak kena tanggung.
prinsip plug, asalkan kita tak kacau duit org dakperlah...

p/s: kurang sihat sikit, tp ok la..kena kuatkan semangat..insyaallah

Bitter Sweet said...

take care ye plug