Wednesday, August 4, 2010

Cara utk Atasi Malas.....

Minggu ni takder mood langsung nak buat keje (minggu ni jer ker? bukan selalu takder mood ker? ahaks). Tp sbb dah dibyr gaji utk buat keje bukan utk bersenang lenang dan tersengih2 dpn pc sorang2, adalah kita patut berusaha mencari mood yg hilang itu. Apa caranya?

Org kata (org yek, bukan kerbau ker, monyer ker...) caranya adalah dgn menlistkan apa yg kita nak buat setiap hari. Dlm erti kata kita buat "TO DO LIST". Then kita cuba selesaikan satu2 task tu berdasarkan list tu. Insyaallah masalah mood yg hilang dpt diatasi.

So meh kita buat list utk ari ni:

1. Kita check dulu emails
2. Kita check latest news kat Online News (berita hangat skrg ni pasal kes kematian misteri tu. Korang pun tahu berita apa kan)
3. Kita updatekan diri kita ngan apa2 yg spttnya
4. Kita MAKAN
5. MAKAN dulu
6. Masih ada ruang, kita MAKAN sikit lagi
7. Kita buat RESEARCH online sikit
8. Kita MINUM dulu
9. Kita smbhyg sat
10. Kita check emails sat
11. Turun bawah gi check pigeon hole (kot2 ada letter dari secret admirer)
12. Update bills yg projek punya (settle kita letak jer atas meja PM)

13. Kemas meja yg bersepah ni (barulah semangat sikit nak buat keje kan kalau bersih2 kan kan kan)


14. Mood masih tak jumpa? Kita baca sikit buku motivasi..Mana tahu lepas baca kita leh jejak kasih ngan mood tu.

 Dia ckp, nak seribu daya. So kalau nak carik mood yg hilang tu, kita mesti usaha carik dia, panggil dia kuar. Jgn bagi dia sembunyi2, merajuk ngan kita.

15. Check jam
16. Smbhyg Asar sat
17. Buat RESEARCH sikit kat internet
18. Check jam....dah waktu utk pulang, sila pulangggg
19. Kalau belum waktu pulang, sila ulang task 17.

P/s: Sila buat list sendiri....utk rujukan blh tp jgn ditiru...nanti korang dpt KPI sikit, aku tak tauuuuu....

2 comments:

Bitter Sweet said...

pastu kan, mula la komplen apsal masa cepat sgt berlalu ni, maunya tak, kul 4 baru nak start buat keje..tup tup 5.15 dah nak balik :D hehehehe

plug2pin said...

tahu dakper..hahaha