Friday, September 9, 2011

Ingat pada Yg Tersayang…

 

Entry ni bukannya maksud aku tgh rindu pada seseorg…mmg la aku sentiasa igt pada org2 yg tersayang cam abah aku, arwah mak aku, adik beradik aku, makcik2 yg rapat ngan aku…tp yg nak citer kat sini, benda lainnnn……

Ok, aku nak citer pasal benda ni.

Aku budget most of family la kan yg ada anak, mesti put this kind of sticker kat cermin blkg kete kan?

Aku tak rasa geng2 bujang yg letak sticker gini. Yelah beb….nanti jatuhla saham.

Aku kalau tgk sticker ni kat kete2, terus aku budget derang ni mesti sayang giler anak2 derang, family derang la kan. Kalau tak, apa reason korang letak sticker ni?

Tp yg aku nak citer kat sini, bukannya pasal sticker ni semata2. But pasal org2 yg bawak kete terutama yg letak sticker ni.

Aku kan balik kg ari tu kan. So byk la kete2 atas jalan. Dan dlm byk2 kete tu, ada la kete2 yg sengal yg buat kita sakit hati memandang derang. Tak nak pandangkan, nanti kita plak yg accident.

Aku sbnrnya tak puas hati tul la kalau ko bawak anak bini dalam kete, tp ko bawak kete cam ko bawak sorang2. Maksud aku cam kes aku balik ari tu, dalam kereta ada anak bini, tp asyik la memotong suka hati kereta. Bukannya takleh nak memotong, tp budget2 la kan.

Ni dah nmpk ada kete kat arah bertentangan, tp nak gak potong. Takkan la takleh sabar sikit, tunggu kereta2 tu blah dulu, tunggu lorong bertentangan kosong dulu baru potong. It;s ok kalau kenderaan tu jauh lagi nak sampai kat korang, ni kete dpn tak sampai pun 500m, sibuk gak nak potong. Siap kete2 tu high beam lagi. Yelah, kalau stkt dia jer yg accident dakper, tp kalau tak smpt lepas, kete2 tu yg jadi mangsa, camner?

Bukan stkt sekali, tp berkali2. Sampai aku plak yg naik gerun. Kkdg kesian kat kete2 dari arah bertentangan tu, sampai terpaksa ke tepi takut bertembung ngan derang.

Pernah sekali dulu dpn mata sendiri nmpk satu kete ni, sikitttttttttt jer lagi nak kena langgar ngan lori. Lori tu siap high beam, hon2 lagi…baru la terhegeh2 masuk lane. Kalau tak smpt, arwah la jawabnya. Kitaorg dlm kete sampai terjerit2, risau dan gerun menengoknya.

Sbb tu kkdg kalau tgk berita2 pasal kes2 accident ni, kbykn sbb kes potong kereta tp tak smpt masuk lane, langgar kenderaaan arah bertentangn. Kesian pada mereka2 yg tak bersalah.

Cam kes pagi td, ada kereta pompuan ni, ada sticker tu tp aku tak sure la ada baby ke tak dlm keretanya. Cam takleh nak sabar2. Tak sampai 200m jer pun dpn tu dah ada simpang, tp budget nak gak bawak kete laju2, potong semua kete, ambik laluan bertentangan, tp last2 ko kena beratur gak nak masuk simpang. Tu pun nasib ada kereta bg ruang utk dia masuk barisan. Laju2 sgt nak pi mn kak…kalau lah tgh lelaju kat simpang tu, ada kereta tetiba masuk situ, tak ker terus bertembung ngan kete dia.

image

Igtlah org yg tersayang time bawak kete tu. Dan igtlah org lain pun ada juga org yg tersayang.

4 comments:

layd said...

haha dia xbaca tau tanda tu sbb dekat belakang.. budget org lain baca.. :P

plug2pin said...

betul gak tu.....dia suh kete blkg jer kot tlg hati2 jgn langgar kete dia..dia langgar kete org lain dakper :))

watachiwa said...

teringat masa otw blk Trg on 5 sept..ade satu kete viva hitam ni..bukak lampu tinggi di pg ari kul 11 pg kat LPT nak suh org bg laluan.
wata yg speed 120km/hr ni pon dah rs laju..x tau dia drive brape..
x sampai setengah jam tgk2 kete tu dah terlungkup kat tgh2 divider..tyr 4-4 ke atas..brg2 baby n towel selerak..sib baik dia x masuk jalan bertentangan..x tau la ape nasib anak2 kecik dlm kete tu..yg bwk kete tu sgt BANGANG

plug2pin said...

tu la wata...kesian kalau penumpang dia adalah anak bini sendiri. Nak laju blh, tp make sure selamat la utk keluarga. Ni dah nmpk kereta dr dpn dh dekat, tak yah sibuk gak nak memotong. Nak kejar apa sampai membhykn diri dan org lain?