Tuesday, January 4, 2011

Sit up

Syukur alhamdulillah, takat ni badan aku dah ok sikit. So hanya concentrate part core ngan lengan jer. Skrg ni byk buat exercise utk core dan salah satunya adalah sit up. Mmg sungguh berguna sit up ni... Dah 2 bulan aku exercise, mmg nmpk ssgt bezanya. Kalau dulu, tak payah wat apa2 dah nmpk dah perut aku berlipat2. Apatah lagi kalau duduk..Senak dada sbb perut tolak ke dada.. Semput kkdg.

Dgn trainer baru ni, kitaorg more kat core lah. Salah satu tips adalah:
Sit up ni lahhh
Korang bgn takat tu jer, akan concentrate lebih kat perut korang. And make sure korang masukkan perut korang ke dalam (ala..cam org tahan perut tak bg nmpk buncit) tp make sure korang tak tahan nafas. Nafas cam biasa. Lagi bagus kalau korang dok dlm kedudukan camni, then kaki straight naik atas, jadi bentuk V. Lagi masyukkkkkk. Cuba la tahan utk bbrp second. Aku ni hanya berthn few second jer, hamstring aku tak kuat la... Lemah sungguh... bengang kat diri sendiri..hehehe

Satu lagi, bljr2 lah masukkan perut korang tu selalu dan nafas cam biasa. Mula2 mungkin tak biasa, lelama ok. Tu pun salah satu cara utk bg tekanan kat core tu. Kalau sesapa biasa guna Fitball, tahula pasal benda ni. Almaklumlah utk fitball, mmg byk guna perut utk angkat bola tu semua....

Sbnrnya byk tips lagi...tp mls nak tulis.. Tunggulah kalau ada tgh rajin lagi.

Korang nak tak perut korang jadi camni? Hehehehe


2 comments:

Rin said...

ok nak buat... nak kasik perut nipis hahahaha

plug2pin said...

hahaha..bagus2