Tuesday, November 2, 2010

Jom bersenam

Masa aku sekolah dulu, badan aku just nice la kan. Nak kata gemuk, mmg tak gemuk la kan. Tp sbb kitaorg org susah, mknn yg ada pun terhad. So mknn adalah bergtg kepada kreativiti arwah mak. Sbb arwah mak ni ada jer idea dia utk jadikan benda tu mknn. Dia buat kuih la, dia nmpk tu, dia goreng lah, mcm2. So mknn insyaallah ada.

Then bila start masuk asrama, aku jadi rindu ngan mknn rumah. Biasalah kan, mknn asrama mn la sedap mn kan (walaupun jauh lagi mewah dari mknn kat umah, makanan kat umah jugak yg best). Nak2 plak kena mkn ikut time. Aku ni kalau kat umah, main tibai jer mkn apa, dan bila. So bila dah kena ikut time, aku jadi tak biasa. So lelama aku jadi makin kurang mkn.

Jadilah aku kurus keding sampailah aku keje. Masa mula2 start keje tahun 2000, aku nyer berat dlm 36-38 kg jer. Imagine lah kurus keding jer dulu. Aku tgk badan aku pun, aduhaiiii, takutttttttttt. Ngan tulang temulang semua tu. Ishhh menakutkan.

Bila disahkan aku ada sakit tiroid dan dah recover, aku try to gain weight. Dulu punya aim at least nak naik 40kg pun dah bersyukur. Sbb aku ni time tu nak naik susah tp turun senang giler. 

So one day, masa lepak umah kawan, kawan tegur, dia nmpk cam berisi sikit. Dan2 jer terus cari penimbang. happy giler sbb tgk2 dah dpt 42kg. Melompat2 masa tu.

Lama lepas tu masa kat ofis, tgh buat keje ngan member, member tegur, eh, besarnya lengan, cam dah naik badan je. So dan2 jer lepas tu carik penimbang. Mmg dah naik giler dah masa tu.

Lelama badan semakin dipam2 yg akhirnya skrg ni dah jadi 53kg. Skrg ni dah jadi satu masalah plak. Perut makin flabby. Berlipat2 sampai time duduk, nak bernafas pun tersekat2. Lengan pun melambai2. 

Pikir punya pikir, ishhh aku ni baru umur berapa, kawin pun lom, aku tak mo bila dah tua, aku sakit2. So I have to prevent this. So I need profesional to help me this.

Dah lama dah survey, but geng takder. So kebetulan ada borak ngan member yg sesama mencari goal yg sama, so kitaorg terus la subscribe gym.

So smlm bermulalah kitaorg menjadi ahli gym dan dibantu dgn personal trainer. Smlm aku byk fail terutama yg melibatkan balance dan strength. Tgn aku sakit beb. X thn. Masa PT check my condition smlm, I have to lose weight dlm 10kg gitu. Dan aku nyer lemak mmg terlampau tinggi dan aku kena reduce semua tu. Impedance pun byk, mmg teruk la condition aku sbnrnya.

So i'm happy now. My target to achieve my goal within 3 months. Insyaallah...

2 comments:

Bitter Sweet said...

fuh, agaknya kalau jue ni,mau trainer suh turun 40kg..huwaaa~

camne la nak buat nih

plug2pin said...

dia tgk pada ketinggian semua tu...
plug ni pendek...so patutnya berat dlm 45kg jer paling ideal